De gids voor het sorteren en opbergen van LEGO®: 20 tips

Het is geen geheim dat het beheren van een LEGO®-verzameling een uitdaging kan zijn, vooral als deze groeiend is door de aanschaf van nieuwe of tweedehands LEGO®. Of je nu een beginnende bouwer of een ervaren verzamelaar bent, een goede organisatie kan je LEGO®-ervaring enorm verbeteren. Hier delen we 20 onmisbare tips voor het sorteren en opbergen van je LEGO®.

Tip 1: Begin met het sorteren van LEGO®

Het sorteren van je LEGO®-stenen kan een tijdrovend proces zijn, maar het zal je op de lange termijn veel tijd besparen. Beslis hoe je je stenen wilt sorteren – op kleur, grootte of type – en begin met het groeperen van vergelijkbare stenen. Als je op kleur sorteert, kan een regenboog-indeling een leuke en visueel aantrekkelijke manier zijn om je stenen te organiseren. Als je op type sorteert, kan je overwegen om bakken of dozen te labelen met afbeeldingen van de soorten stenen die erin zitten, zodat je snel kunt vinden wat je zoekt.

lego opbergen en sorteren

Tip 2: Bewaar je instructieboekjes veilig

Je LEGO®-instructieboekjes zijn een essentieel onderdeel van je verzameling. Bewaar ze plat in plastic hoesjes of mappen om ze te beschermen tegen kreukels, scheuren en waterschade. Sorteer ze op setnummer of thema zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden. Als je meerdere boekjes voor één set hebt, overweeg dan om ze samen te bewaren in een groter hoesje of een map met meerdere vakken.

Tip 3: Gebruik transparante opbergbakken

Transparante opbergbakken zijn een geweldige manier om je LEGO®-stenen georganiseerd en zichtbaar te houden. Ze stellen je in staat om in één oogopslag te zien welke stenen je in elke bak hebt, waardoor je de juiste stenen sneller kunt vinden. Kies voor bakken met deksels om je stenen stofvrij te houden.

Tip 4: Benut de ruimte optimaal

Als je beperkte ruimte hebt, is het belangrijk om slim gebruik te maken van wat je hebt. Overweeg om opslagoplossingen te gebruiken die de hoogte van je ruimte benutten, zoals hoge planken of hangende opbergers. Door je LEGO® op deze manier op te slaan, kun je meer stenen kwijt zonder dat je vloeroppervlak in beslag wordt genomen.

Tip 5: Bescherm je zeldzame stukken

Als je zeldzame of waardevolle LEGO®-stenen hebt, zorg er dan voor dat deze goed beschermd zijn. Bewaar deze stenen apart in hun eigen containers, bij voorkeur met zachte voering om krassen te voorkomen. Als je zeer zeldzame stenen hebt, overweeg dan om ze in individuele zakjes of doosjes te bewaren. Onthoud ook dat zeldzame stenen gevoelig kunnen zijn voor zonlicht, dus bewaar ze op een donkere plaats om verkleuring te voorkomen.

Tip 6: Gebruik verstelbare opbergers

Verstelbare opbergdozen met verwijderbare compartimenten zijn een perfecte oplossing voor het sorteren van kleine stukjes zoals technic onderdelen of minifiguur-accessoires. Je kunt de grootte van elk compartiment aanpassen aan de grootte van de stukken die je opbergt, waardoor je de ruimte efficiënt kunt gebruiken.

Tip 7: Houd een inventaris bij

Maak een overzicht van alle sets en stukken die je bezit. Dit is vooral nuttig voor grote verzamelingen.

Tip 8: Sorteer tijdens het bouwen

Sorteer je stukken voor je begint met bouwen om het proces soepeler te laten verlopen. Je kunt bijvoorbeeld alle stenen van dezelfde kleur of vorm groeperen, of alle stenen die je voor een bepaalde stap nodig hebt samenbrengen.

lego opbergen

Tip 9: Creëer een specifieke LEGO®-ruimte

Als je ruimte het toelaat, overweeg dan een specifieke plek voor het bouwen en opbergen van je LEGO®. Dit kan een hoek van een kamer zijn, een hele kamer, of zelfs een omgebouwde kast of zolder.

Tip 10: Label je opbergbakken

Duidelijke labels helpen je om snel de stukken te vinden die je nodig hebt. Je kunt labels maken met de naam van de kleur of het type steen dat in elke bak zit, of je kunt foto’s van de stenen gebruiken voor een visueel overzicht.

Tip 11: Maak schoonmaken eenvoudiger

Overweeg bakken met afneembare compartimenten, zodat je ze eenvoudig kunt legen en schoonmaken. Het schoonhouden van je LEGO® is belangrijk om de kwaliteit en kleur van de stenen te behouden, en het wordt veel eenvoudiger als je bakken gemakkelijk te legen en schoon te maken zijn.

Tip 12: Denk aan mobiliteit

Als je vaak op verschillende plekken bouwt, kies dan voor opbergers met handvatten of wielen. Zo kun je je stenen gemakkelijk verplaatsen zonder dat je ze uit hun bakken hoeft te halen.

Tip 13: Gebruik LEGO zelf voor opslag:

Bouw je eigen opbergoplossingen met LEGO® stenen voor een creatieve en functionele oplossing.

Tip 14: Benut de ruimte optimaal

Gebruik hoge, smalle bakken om ruimte te besparen zonder aan opslagcapaciteit in te boeten.

Tip 15: Houd rekening met toekomstige uitbreidingen

Zorg ervoor dat je opbergsysteem schaalbaar is, zodat je ruimte hebt om te groeien. Je LEGO®-verzameling zal waarschijnlijk in de loop van de tijd groeien, dus het is een goed idee om nu al na te denken over hoe je extra stenen in de toekomst kunt opbergen.

Tip 16: Creëer een ‘in-progress’ gebied

Reserveer een speciale plek voor lopende projecten zodat je gemakkelijk kunt pauzeren en verder kunt gaan waar je gebleven was.

Tip 17: Investeer in kwaliteit

Duurzame, kwalitatief hoogwaardige opbergsystemen kunnen op de lange termijn een goede investering zijn. Hoewel ze in eerste instantie wat duurder kunnen zijn, kunnen ze je op de lange termijn geld besparen door te voorkomen dat je je opbergsystemen moet vervangen omdat ze kapot zijn gegaan.

Tip 18: Gebruik tussenschotten

Tussenschotten in opbergbakken kunnen helpen bij het scheiden en organiseren van stukken. Ze zijn vooral handig voor kleinere stenen, die gemakkelijk kunnen verdwalen in een grote bak.

Tip 19: Maak gebruik van technologie

Er zijn apps en websites beschikbaar die kunnen helpen bij het catalogiseren van je verzameling. Brickit laat bijvoorbeeld zien wat je nog kunt bouwen met je losse legostenen. Ook via bijvoorbeeld Lego® Builder krijg je stap voor stap bouwinstructies.

Tip 20: Geniet van het proces

Het organiseren van je LEGO® moet leuk zijn. Geniet van het proces en het resultaat zal des te bevredigender zijn!

Kom langs bij Bram!

Bram staat altijd voor je klaar als het gaat om kiezen van de juiste LEGO®-onderdelen voor jouw bouwproject. Heb je een vraag over onze producten? Neem contact met ons op om een afspraak te maken. Je kunt ons bellen of appen op 06-42515885. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen in ons LEGO®-paradijs.

Heb je vragen?