Over Bram

Illustratie ┬ę Luna Hollander

Hold on tight! Als je verder leest ga je down the rabbithole over de geschiedenis van Bram.
Een achtbaan waar je misschien helemaal niet op zit te wachten? Kan je misschien toch beter de 10261 gaan bouwen ­čśë

KFOL (Kid Fan of LEGO®)

Als kind heb ik natuurlijk veel met LEGO® gespeeld. Samen met vrienden bouwde ik hele steden van LEGO®.
In de speelgoedwinkel kon ik uren kijken naar alle sets die te koop waren en met Sinterklaas keek ik door iedere speelgoedfolder voor mijn verlanglijstje.
Ik weet nog heel goed dat mijn bed soms onbereikbaar was voor mijn ouders omdat er overal bouwwerken stonden. Ik ga niet beweren dat ik enkel met LEGO® speelde, maar wel heel veel!

Dark Ages (Zo noemen LEGO®fans de periode dat je niks met LEGO® deed)
Toen ik een jaar of 11 was ging alles naar zolder en ging ik meer computerspelletjes spelen en (nog meer) buitenspelen.
Daarna ging ik naar de middelbare school en had ik een bijbaantje, de LEGO® was uit het oog en uit het hart.

TFOL (Teenage Fan of LEGO®) (2007)
Toen ik 14 was kwam ik uit mijn Dark Ages en ging ik weer LEGO® verzamelen en bouwen.
Mijn Opa was overleden en op zoek naar afleiding zat ik nostalgisch op de zolder rond te kijken tussen mijn oude speelgoed. De LEGO trok mijn aandacht en daar ben ik mee gaan bouwen in de woonkamer. Die avond kwam er een familievriend langs die AFOL (Adult Fan Of LEGO) bleek te zijn. Hij heeft me websites als Brothers Brick, LowLug, de Bouwsteen en Bricklink laten zien. Al die mooie bouwwerken inspireerde me enorm, er ging een wereld voor me open!

Begin van het einde
Niet veel later kocht ik van mijn spaargeld een partij LEGO van 30 kilo ├ęn kocht ik voor het eerst via Bricklink wat losse steentjes om mee te gaan MOC’cen (My Own Creation).
LEGO begon steeds meer sets voor TFOLS/AFOLS uit te brengen, alleen die waren prijzig! De Medieval Market Village is de eerste set geweest van meer dan ÔéČ100 die ik toen heb gekocht.
Folders rondbrengen in mijn wijk leverde niet meer genoeg op om mijn hobby te bekostigen, dus ging ik ook een beetje LEGO® verhandelen via Marktplaats (daar verkocht ik de uitverkoop sets van de Marskramer, Blokker, Trekpleister, Kruidvat, etc).

Eerste Bricklink Store (Ergens tussen 2007 en 2014)
Na een tijdje ging ik ook op Bricklink steentjes verkopen. Ik was jong en dit ging heel chaotisch en ineffici├źnt. Ik was uren bezig om alles steentje voor steentje te uploaden en ik was regelmatig voorraad kwijt als mensen iets besteld hadden. De feedback van klanten was dan ook niet altijd even goed (achteraf gezien heb ik hier veel van geleerd!). In deze jaren leerde ik veel over de Bricklink catalogus en heb ik heel veel kennis opgedaan over sets, onderdelen, tijdperiodes, kleuren, etc. Hier heb ik tot de dag van vandaag nog veel profijt van.

Handelsonderneming het Dobbelsteentje (2014)
Op Bricklink was Paypal de meest gebruikte betaalmethode. Na een bepaalde omzet had je voor deze service een BTW-nummer nodig.
Ik heb me toen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en zo is “Handelsonderneming het Dobbelsteentje” ontstaan.
De naam was een knipoog naar de 6.000 dobbelstenen die ik ooit op een faillissementsveiling heb gekocht voor een prikkie en waarvan ik er nog steeds heel wat heb rondslingeren.

AFOL (Adult Fan of LEGO®)
De LEGO┬«handel was toen vooral hobbymatig en bij mijn eerste jaaropgave bleek er niks van mijn belastingaangifte te kloppen. Dus dat was meteen het einde van “Handelsonderneming het Dobbelsteentje”. De belastinginspecteur zei dat mijn omzet en winst zo klein waren dat ik maar moest terugkomen als het om grotere bedragen ging.
De hobby van het verzamelen bleef ook bestaan, in deze periode verzamelde ik voornamelijk de exclusives, de modulars en de collectible minifigs.

De eerste beurs als verkoper (2014)
Via een aankondiging op LowLug ben ik als verkoper naar de eerste editie van de LEGO┬«beurs in Venray (2014) gegaan. Ik vond het heel leuk met alle LEGO┬«fans daar en de verkoop liep ook beter dan verwacht. Daarom besloot ik om beurzen te blijven draaien. (Achteraf gezien heb ik hier waarschijnlijk niets aan over gehouden als ik alle kosten als vervoer en standgeld zou meerekenen, maar gezellig was het zeker!). Naast het handelen werd er veel gekletst en de exposanten en verkopers aten ’s avonds samen, deze avonden werden vervolgens afgesloten met diverse LEGO-spelletjes en veilingen.

Sluiting eerste Bricklink Store (2016)
In november 2016 overleed mijn zusje Pien. In deze periode heb ik een aantal weken niet ingelogd op Bricklink. Toen ik weer inlogde was mijn store gesloten door de moderators omdat ik tientallen mensen had laten wachten op hun geld, steentjes en reacties op hun berichten. Ik heb de situatie uitgelegd maar het ging om zoveel klachten dat ze de sluiting niet hebben teruggedraaid. Begrijpelijk maar ik was wel heel verdrietig.
Dit was het moment dat ik ben begonnen met losse LEGO te verkopen op beurzen. Ik had de eerste keer ├ę├ęn grote bak bij met LEGO onderdelen die ik nog had willen uploaden op Bricklink en mensen konden daar losse stukjes uitzoeken. Bij ieder stukje zij ik hoe duur het was, gebaseerd op mijn Bricklink ervaring vroeg ik 5 cent tot ├ę├ęn euro voor de losse stukjes.

Van doosje naar aanhanger (2016 t/m 2019)
Door de jaren heen ben ik hobbymatig blijven verkopen maar langzaam werd het groter.
Wat jaren geleden begon met een paar doosjes losse LEGO®, groeide tot het punt dat ik een aanhanger moest lenen om het mee te krijgen.
Zo stond ik gemiddeld ├ę├ęn keer per maand op een beurs ergens in Nederland of Belgi├ź.
Meestal meer voor de gezelligheid dan de handel, maar toch merkte ik dat er behoefte was naar het “grabbelen”!

Bram’s Bouwstenen bij de Kamer van Koophandel (01-01-2020)
In 2019 heb ik uiteindelijk een eigen aanhanger gekocht om alles te kunnen vervoeren, dat heeft me aan het denken gezet.
Per 01-01-2020 heb ik van de hobby weer een officieel bedrijfje gemaakt en zo is “Bram’s Bouwstenen” geboren!
(Met natuurlijk een kleine opschaling in de hoeveelheid LEGO┬« ­čśë )┬á

Pop-Up Store (januari en februari 2020)
Ik heb Bram’s Bouwstenen opgericht om beurzen te draaien zoals voorheen, maar dan met meer LEGO┬«.
Op de beurzen kreeg ik steeds te horen dat mensen niet de tijd hadden om heel de beurs rond te lopen ├ęn bij mij alles te bekijken.
De vraag of ze bij mij thuis konden langskomen werd steeds vaker gesteld, maar daar is echt de ruimte niet geschikt voor.
Daarom heb ik in januari en februari 2020 succesvol een Pop-Up Store georganiseerd bij de Sounddog in Breda.
Mensen hadden de hele dag de tijd om te zoeken en er werd ondertussen volop gekletst en idee├źn uitgewisseld.

Fysieke locatie (juni 2020)
Door de Corona werden alle beurzen ├ę├ęn voor ├ę├ęn afgelast. Het vooruitzicht was ook niet veelbelovend.
Natuurlijk kon ik als LEGO®fan niet zomaar ermee stoppen en iets anders gaan doen.
Via internet verkopen was ook geen optie omdat de normale stukjes LEGO® helemaal niet rendabel zijn om tweedehands per stuk te verkopen via het internet (daar gaat veel te veel arbeid in zitten).
Op beurzen liep het juist goed omdat v├ę├ęl mensen kwamen kopen en zelf het zoekwerk deden, zo kon de prijs ook laag blijven.
(Als we het over de mandjes hebben beschouw ik mezelf als een soort groenteboer die in LEGO® handelt).
Na 3 maanden leek de Corona nog steeds geen einddatum te hebben en daarom ben ik op zoek gegaan naar een fysieke locatie.
Via een bevriende kunstenares ben ik bij onze huidige locatie terecht gekomen in juni 2020, Bram’s Bouwstenen, Konijnenberg 88, 4825 BE┬á BREDA was een feit!

School, werk, studie
Throwback.
Mijn middelbare school periode is niet vlekkeloos verlopen. Ooit ben ik op VWO begonnen en uiteindelijk was ik 20 toen ik mijn havo diploma haalde op de VAVO.
Hierna was ik school even beu en ben ik als zelfstandige gaan werken op festivals en evenementen (het opbouwen en afbouwen vooral).
Na een aantal jaar was ik bijna fulltime aan de slag als zelfstandige in de evenementenwereld.
Mijn hoogtepunt was toch wel Amsterdam Light Festival, waar ik met veel plezier iedere winter kunstwerken mocht helpen opbouwen.
Toch kreeg ik erg de behoefte om weer iets nieuws te leren ├ęn om met wiskunde bezig te zijn grappig genoeg, daarom ben ik Bouwkunde gaan studeren aan de Avans in Tilburg.
Ik heb daar bijna 4 jaar met veel plezier rondgelopen, echter verliep mijn studie (net zoals mijn middelbare school) niet vlekkeloos.
Eind 2020 heb ik stage gelopen bij een superleuk architectenbureau en ik heb daar enorm veel geleerd.
Toch merkte ik dat ik mijn studie voornamelijk af wilde maken vanwege het papiertje, vanwege de “baangarantie”, vanwege de financi├źle zekerheid.
Maanden (misschien wel jaren) heb ik mezelf gedwongen om door te gaan, om niet mijn studie te stoppen. Maar de passie voor LEGO® overwon.
Begin 2021 heb ik alsnog besloten mijn studie te stoppen en me fulltime te focussen op de LEGO®.
Dit was een hele spannende keuze, maar ik heb nooit meer teruggekeken! (Nooit spijt gehad).

Fulltime LEGO®! (januari 2021)
Bam! Zin in! In een half jaar tijd had ik de fysieke locatie van Bram’s Bouwstenen omgetoverd tot een waar LEGO┬«walhalla van bijna 200 vierkante meter! (Op dit moment bestaat het bedrijf Bram’s Bouwstenen 1 jaar).
En nu was de rem er af, geen studie meer, gewoon fulltime LEGO®! Alles was mogelijk!
Jammer genoeg was er een lockdown, en die werd verlengd, en nog een keer, en nog een keer. Turbulente tijden.
Toch kon het de pret niet drukken want we gingen onverstoord door.
Ik, en een paar vrijwilligers, gingen volle bak door met LEGO® sorteren, sets compleet maken en alles te koop zetten op Marktplaats, Bricklink (jawel, een nieuwe Bricklink!) en Facebook.
Ook de uitbreidingsplannen zoals het verhuren van LEGO® werden afgestoft en kregen aandacht. De weken vlogen voorbij.
Eind februari 2021 is er dan eindelijk weer licht in de corona tunnel; winkelen op afspraak.

Uitbreiding; 180 + 180 vierkante meter! (november 2021)
November 2021. Vanaf het begin hadden we eigenlijk al te weinig ruimte, daarom gingen we al snel alles opstapelen. Ieder hoekje werd gevuld. Ook werd het eerste ├ęn tweede prototype van onze kasten gebouwd. Nu hebben we eindelijk de ruimte naast ons erbij mogen huren. We hebben nu 360 vierkante meter in totaal en eigenlijk staat het al weer heel snel vol! Het derde prototype kast is gebouwd (ruim 11 meter nieuwe kast er bij).

Eenjarige jubileum fulltime LEGO┬« (Tweejarig jubileum Bram’s Bouwstenen) (januari 2022)
Januari 2022. Ik doe nu ├ę├ęn jaar fulltime Bram’s Bouwstenen. Opnieuw zitten we in een lockdown die toch weer ruim een maand heeft geduurd. Toch overleven we het weer. Dit komt door de lage kosten en de hulp van vele vrijwilligers. Heel veel dank hiervoor!

Reflectie start tot nu (maart 2022)
Vandaag, 1 maart 2022, werk ik deze pagina bij.
Sinds het begin heb ik 110% gegeven en eigenlijk heb ik bijna niet teruggekeken. De studie lijkt een ver verleden. Dagelijks zijn we bezig met Bram’s Bouwstenen te verbeteren / uit te breiden. Over een paar maanden is het juni, dan zitten we 2 jaar op de Konijnenberg. De tijd is voorbij gevlogen! Er zijn hele mooie sets en onderdelen voorbij gekomen. We hebben veel geleerd. Ondertussen zijn er nog meer vrijwilligers bijgekomen. De meeste komen maar 1x per week, sommige komen 1x per maand en andere zijn er bijna dagelijks. Het lijkt erop dat we nog 2 jaar op onze locatie kunnen blijven. Stiekem kijken we al rond waar we dan heengaan.

Tweejarig jubileum van de fysieke locatie. (juni 2022)
De tijd blijft voorbij vliegen. Sinds een tijdje hebben we een marketingbureau in ‘dienst’ die helpt met de website te verbeteren en advies geeft over reclame. Ook doen we steeds meer verhuren. In de tussentijd zijn de kinderfeestjes ook gaan lopen (iets wat we vanaf het begin al wilde maar wat niet mogelijk was door het ruimtegebrek).

Rijkdom en Ruimte (2022)
Soms denken mensen dat ik heel rijk moet zijn als ik ze dit alles vertel, maar oprecht, alles gaat terug de steentjes in. (met liefde!). Mijn rijkdom zit in de voorraad en de groep mensen waarmee ik mijn passie kan delen. Als we ooit de kans krijgen willen we nog graag een museum openen ├ęn een bouwhoek maken. . Het zou zo tof zijn en waarschijnlijk zo vol staan. (Als er iemand een pand over heeft dan horen we het graag ­čśë )

Zomer 2022
De afgelopen maanden zijn bizar snel voorbij gevlogen weer.
De zomervakantie was drukker dan verwacht (een soort constante stroom zonder echte pieken of dalen).
In de zomer waren veel vrijwilligers andere dingen gaan doen waardoor het er op leek dat ik een aantal weken alleen zou zitten zonder hulp. Daarom had ik een oproep geplaatst of er klanten waren die als vrijwilliger aan de slag wilden. Als gevolg zijn er een aantal nieuwe vrijwilligers bijgekomen die weer nieuwe verhalen meebrengen. Heel leuk!

Verhuizen naar de begane grond! (oktober 2022)
Aan het einde van de zomer (30 september) kregen we een telefoontje dat we de tweede verdieping van de Konijnenberg moesten verlaten binnen 4 weken. Maandag 3 oktober kregen we te horen dat extra verhuistijd niet mogelijk was. Gelukkig zou oktober een rustige maand zijn dus we zijn meteen gaan regelen. Er moesten extra bakken en karren gehaald worden, er was een alarminstallatie nodig, er moest een nieuwe kast komen, voor de keuken was er een vaatwasser en koelkast nodig, er moesten lampen vervangen worden, alles moest gepoetst worden en er moesten 2 plateaus gebouwd worden in de nieuwe opslagruimte zodat we de hoogte optimaal konden benutten en nog veel meer.
Wel wilde we graag verhuisd zijn voordat de herfstvakantie zou beginnen, een uitdaging dus.

Heropening op de begane grond (zaterdag 22 oktober 2022)
Volgens planning zijn we heropent op de eerste dag van de herfstvakantie op de begane grond. De afgelopen 3 weken heb ik 12-16 uur per dag gewerkt, maar het is gelukt! En in totaal zijn we maar 4 dagen extra dicht geweest. Een topprestatie en ik ben heel trots op ons allemaal. We hebben het merendeel verhuisd op zondag 16 oktober, toen waren we met bijna 20 mensen waaronder een aantal klanten en kinderen. Super lief dat iedereen is komen helpen.

De opening zelf was een groot succes! De verhuizing heeft flink wat geld gekost maar het eerste weekend hebben we meteen flink wat omzet kunnen draaien. We hebben zelfs het dagrecord verbroken (op de openingsdag). Hopelijk kunnen we voorlopig rustig doorgaan zonder andere hindernissen zodat we de kans krijgen om onze ‘wonden te likken’ en achterstallig werk in te halen (en weer reserves op te bouwen, want daar zitten we nu wel doorheen).

Laatste dagen voor de oplevering (zondag 23-10-2022)
We hebben nog tot vrijdag de 28ste om alles boven leeg en schoon te maken en beneden een plek te geven. Daarbij komt dat we in de komende 9 dagen ook nog de kwartaalaangifte moeten indienen, er meerdere sterf-/verjaar- dagen zijn ├ęn een grote verhuur. Hoe we het voor elkaar gaan krijgen weet ik nog niet, maar het komt vast goed. Vervolgens zijn er in november 3 beurzen achter elkaar, dus echt rust zal er niet zijn voorlopig. Hopelijk plukken we straks de vruchten van al dit harde werk.

Verhuizing en beurzen overleefd, met zijn allen uit eten. update (23-03-2023)
Ik weet vrij zeker dat ik al eerder een update heb geschreven maar die lijkt niet opgeslagen te zijn.
Het gaat goed, we hebben veel achterstallig werk kunnen afronden en er zit weer een beetje vet op de botten. Nu nog de boekhouding bijwerken en we zijn weer helemaal rond.
Afgelopen week zijn we met de meeste vrijwilligers uit eten geweest + wezen bowlen. Bijna 30 mensen. LEGO-liefhebbers, mensen in de ziektewet, mensen met een rugzakje, familie, vrienden, gepensioneerde. Mensen die het zien als een sociaal contactmoment, als dagbesteding of omdat ze groot LEGO-liefhebber zijn. Ik vind het bijzonder. Het voelt als ├ę├ęn grote familie (inclusief wat familieproblemen af en toe). Ik word er gelukkig van.

Pand gezocht (2023)
Hopelijk kunnen we nog lang op deze locatie blijven, maar op een dag zullen we hier plek moeten maken voor renovatie of nieuwbouw. Heeft iemand nog een pand ter beschikking? Het liefste 400+ vierkante meter, maar 2000 vierkante meter vullen we ook wel hoor haha.

Terugblik maart 2023 tot nu (geschreven op 28-08-2023)
Sinds de verhuizing hebben we ons weer kunnen focussen op de LEGO zelf. Met de nieuwe kast erbij (gebouwd door Bas tijdens de verhuizing) hebben we nu ruim 25 meter van onze eigen gebouwde kasten. Deze zijn inmiddels goed gevuld met gesorteerde LEGO. Hier zoeken we in als we sets compleet maken en wanneer mensen specifieke stukjes zoeken. Ook hebben we ondertussen tientallen sets in de verhuur en is onze online voorraad (Bricklink) verdubbeld. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat we het aardig druk hebben gehad maar ook dat we in staat zijn geweest een paar grotere partijen te kopen. Verzamelingen met dichte (nieuwe) dozen kosten ons weinig tijd en kunnen zo te koop gezet worden. Verzamelingen met losse LEGO kunnen ook redelijk snel doorgewerkt worden (alleen speciale onderdelen en rommel eruit halen). Echter zijn verzamelingen met tweedehands sets w├ęl tijdrovend (sets controleren, tellen en compleet maken). Hier besteden we onze meeste tijd aan. In de tussentijd hebben we mooie stalen stellingskasten kunnen kopen (van de voormalige A-Tembo in Wagenberg) waardoor we meer ruimte hebben om alle sets uit te stallen. Het staat goed vol maar het loopt ook goed door. Hopelijk kunnen we nog een tijd zo doorgaan. Er zijn wat vrijwilligers gestopt om diverse redenen (die ik echt mis!) maar er zijn ook nieuwe vrijwilligers bijgekomen (waar ik heel blij mee ben!). Alles bij elkaar een levendige boel dus.Waarom zeg ik zo vaak “we” op mijn website en in berichten?
Hoewel Bram’s Bouwstenen mijn bedrijf is, doe ik het niet alleen.
Mijn familie, vrienden, LEGO®-fans en vrijwilligers helpen me dagelijks met allerlei klusjes.
Van LEGO® sorteren tot zakjes vullen, van sets afbreken, tellen tot opbouwen, van helpen op de beurs tot verhuizen, niks zou mogelijk zijn zonder al die hulp.
Ik wil hierbij ook even Frits en Paul specifiek bedanken voor de vele uren die ze me geholpen hebben de afgelopen jaren op de beurzen.
—> Kijk bij Partners & Vrienden voor alle mensen die ik wil bedanken! <—

Welke LEGO® vind ik leuk?
Ik ben z├ę├ęr enthousiast fan van de Castle, Pirates en Western thema’s! Lekker kinderlijk, fantasievol en vooral niet hedendaags.
Deze thema’s helpen om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur van het leven! Fabuland vind ik ook mooi in dit rijtje passen.
Ik hoop dat ze deze series weer nieuw leven in blazen (met wat steentjes erbij om een landschap te bouwen eromheen)!

Welke LEGO® verzamel ik?
Toen ik op mezelf ben gaan wonen heb ik het merendeel van mijn gebouwde sets verkocht.
Dit kwam omdat ik een kamer op het zuiden had, en LEGO® verkleurd nogal snel in de zon.
Zo had ik onder andere de Prince of Persia serie, Modulaire gebouwen en Orient Expedition serie compleet op dat moment.
Vanaf toen ben ik meer onderdelen gaan kopen en heb ik de focus (nog meer) gelegd op zelf bouwen (MOCCEN).
Deze MOC’s (My Own Creations) heb ik meegenomen naar beurzen en vervolgens weer afgebroken.
De afgelopen jaren heb ik nog regelmatig sets voor mezelf gekocht, maar vaak ook weer verkocht nadat ik ze gebouwd had.
Verder verzamel ik sleutelhangers (jaren 90 vooral), grappige decoratie (zoals de storage heads en bricks) en gebruiksartikelen (koffiemokken, spaarpotjes, etc).
Als aankleding zou ik graag nog wat meer offici├źle LEGO-lampen en Display Figuren hebben (dat zijn minifigs voor in de etalage, ongeveer 50 centimeter hoog).

Heb je vragen?